Thursday, June 30, 2011

manusia itu, tidak pernah sempurna... :)

ASSALAMUALAIKUM....

segala puji bagi Allah, pencipta semua makhluk, Tuhan sekalian alam.. selawat junjungan ke atas Nabi Muhammad S.A.W, ahli keluarga dan para sahabat baginda.. syukur Alhamdulillah, masih diberikan peluang untuk bernafas di atas muka bumi ini walaupun telah banyak dosa-dosa yang dilakukan.. moga kita sentiasa bertaubat dan memohon keampunan daripada Allah yang maha pengampun..

sudah hampir 3 minggu bergerak kerja dalam gerakan Pesta Konvokesyen Ke39... terlalu banyak pengalaman yang telah dipelajari, menyebabkan saya tidak begitu terkilan untuk mengorbankan masa cuti dan berjauhan dengan keluarga.. walaupun pada permulaannya telah membulatkan tekad untuk memberikan sumbangan sepenuhnya pada PK39, namun suara lembut si ibu dan suara tegas si ayah telah sedikit sebanyak mematahkan semangat saya..
sisa-sisa kekuatan kembali dikutip, dan diri telah berjaya menghadirkan diri di UKM setelah 3 minggu bercuti..

walaupun saya hanya diberi taklifan sebagai Pengurus Kewangan, namun banyak yang telah saya pelajari... bagaimana untuk berurusan dengan pihak atasan dan pihak bawahan.. bagaimana untuk sentiasa berlapang dada dan berfikiran terbuka dalam menerima pendapat orang lain.. bagaimana untuk mengawal emosi dalam setiap keadaan.. dan bagaimana untuk sentiasa bersedia dalam sebarang kemungkinan.. ilmu-ilmu ini telah saya pelajari setelah 4 tahun berada di UKM..


saya juga telah belajar untuk menerima hakikat bahawa manusia itu tidak pernah sempurna.. sifat saya yang selalu bersangka baik dengan semua orang perlu diperbaiki.. semua orang ada kelemahan dan kekurangan masing-masing, termasuk diri sya... saya cuba untuk berlapang dada dengan semua ahli keluarga PK39.. saya cuba untuk belajar walaupun sejauh mana hebatnya seseorang itu dari segi luarannya, masih tetap ada kelemahan dari dalamannya.. sama-sama kita nasihat menasihati.. moga diri ini juga sentiasa memperbaiki diri..

semoga saya terus sentiasa berlapang dada, kuat dan dan tabah dalam menerima kritikan orang lain.. tanggungjawab dan taklifan yang diberikan dalam PK39 amat tinggi nilainya bagi saya.. kerana
walaupun agak tertekan dengan sistem birokrasi yang amat tinggi dan menghadapi budaya kerja ahli yang semua berbeza, namun ia sedikit sebanyak telah mematangkan fikiran saya..

semoga semua ahli keluarga PK39 sentiasa bergerak kerja dalam keadaan tenang dan sentiasa berlapang dada...

manusia itu, tidak pernah sempurna...

kerana kita hamba yang hina..2 comments:

Muhammad Hafizan bin Abd Hamid said...

semoga terus kuat dan jaga keluarga PK39..

nur_kesucian said...

syukran ustaz.. insya Allah.. :)